Lidt om vinpropper

Vinpropper er små propper, der laves af forskellige materialer, der bruges til at tætne åbningen af en vinflaske. De er designet til at forhindre luft i at trænge ind i flasken og for at bevare vinen i så god kvalitet som muligt. Der findes mange forskellige typer vinpropper, herunder propper lavet af kork, plast, glas og metal. Hver type har sine egne unikke egenskaber, der kan påvirke vinen på forskellige måder.

Korkpropper er traditionelt set blevet betragtet som de bedste til at bevare vinens kvalitet, da de er fleksible og tillader en lille mængde luft at trænge ind i flasken, hvilket kan være godt for vinens modning. Korkpropper er også gode til at holde på vinens aromaer og smag, da de er porøse og tillader en vis mængde af vinens duftstoffer at trænge ind i proppen.

Imidlertid kan korkpropper også være årsag til en fejl i vinen kaldet TCA (trichloroanisole), som giver vinen en moden og ubehagelig lugt og smag. TCA kan opstå, hvis korkproppen er blevet forurenset under produktionen eller opbevaringen. Dette er ikke et almindeligt problem, men det kan forekomme.

Derfor er der også blevet udviklet andre typer propper, der er mindre tilbøjelige til at forårsage TCA og andre problemer. Disse typer propper inkluderer plastpropper, glaspropper og metalpropper. Disse propper har deres egne fordele og ulemper, så det er vigtigt at vurdere, hvilken type prop der passer bedst til den enkelte vin.

Der findes også forskellige typer korkpropper, som hver har sine egne unikke egenskaber. Nogle af de mest almindelige typer korkpropper inkluderer:

  1. Traditionelle korkpropper: Disse propper er lavet af kork fra korktræer, der vokser i Portugal og Spanien. De er fleksible og tillader en lille mængde luft at trænge ind i flasken, hvilket kan være godt for vinens modning. Traditionelle korkpropper er også gode til at holde på vinens aromaer og smag.

  2. Kompakte korkpropper: Disse propper er lavet af kork, der er blevet trykt sammen under højt tryk, hvilket gør dem mere tætte end traditionelle korkpropper. De tillader mindre luft at trænge ind i flasken, hvilket kan være godt for visse typer vine, men kan også begrænse vinens evne til at modne. Kompakte korkpropper er også mindre porøse end traditionelle korkpropper, så de tillader mindre af vinens duftstoffer at trænge ind i proppen.

  3. Korkpropper med skumkern: Disse propper har en skumkern omgivet af kork, som gør dem ekstra tætte og fleksible. De tillader næsten ingen luft at trænge ind i flasken, hvilket kan være godt for visse typer vine, men kan også begrænse vinens evne til at modne. Korkpropper med skumkern er også mindre porøse end traditionelle korkpropper, så de tillader mindre af vinens duftstoffer at trænge ind i proppen.

Det er vigtigt at huske, at der ikke er én type korkprop, der passer til alle vine. Valget af prop afhænger af den enkelte vin og dets kvaliteter, og det er op til vinproducenten at vælge den prop, der passer bedst til deres vin.

Det er blandt andet, et af de mange kriterier vi kigger på, når vi fra Backstage Wine er rundt og besøge de forskellige gårde i Europe for at vælge hvilke vine vi vil have i vores sortiment. 

 

Tidligere opslag
Nyere opslag
Luk (esc)

BLIV EN DEL AF BACKSTAGE WINE CLUB!

Når du melder dig til vores nyhedsbrev, bliver du automatisk en del af Backstage Wine Club. Her får du særligt tidlig adgang til nyankomne vine, ekstraordinære tilbud, vin-arrangementer og nyheder.
Vi glæder os til at byde dig velkommen!

Hva'.. er du gammel nok?

Der er jo dejlig alkohol i de fantastiske vine vi sælger og af den grund, skal vi lige have bekræftet at du er over 18 år.

Indkøbskurv

Din kurv er tom
Shop nu